IP-osoitteet, OSI-malli ja TCP/IP

Mikäs helvetti se IP on?

No kuules IP-osoite on numerosarja, jota käytetään Internettiin kytkettyjen verkkosovittimien yksilöimiseen. Se IP-osoite on nimensä mukaan osoite jolla tietokoneesi löytää perille kun yhdistät mihinkä vaan Internetissä.

Mikä tää IPv6 on?

Se on IPv4:n (Sen nykyisen "normaalin" IP:n) seuraajaksi kehitetty protokolla. IPv4 on rajoittunut ja ei pysty tukemaan kaikkia maailman reitittimiä, koska niitä on vaan niin paljon! (4 miljardia osoitetta ei vaan riitä)

Mutta siis IPv6 on IPv4: seuraaja ja siitä ei pitäisi nopeasti loppua osoitteet, koska onhan niitä yli 340 sekstiljoonaa.


OSI-malli, wat?

 OSI-malli (Open Systems Interconnection Reference Model) kuvaa miten verkko toimii 7 eri kerroksessa. Malli on hierarkinen joten aina korkeammalla mallissa oleva käyttää alempana olevia palveluja ja protokollia, sekä samalla tarjoaa omia palvelujaan ja protokollia ylemmäs.

Voi juma, mikäs tää TCP/IP on?

Se on protokollaperhe jota käytetään Internet-liikennöinnissä. Se vastaa kahden päätelaitteen välisestä tiedonsiirtoyhteydestä, pakettien järjestämisestä ja hukkuneiden pakettien uudelleenlähetyksestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työssäoppiviikko #7 - Pori

Työssäoppiviikko #5 - Pori