Tietokoneen liitännät

Tässä postissa puhutaan asiaa liittimistä, koska miten muuten asiat yhdistettäisiin toisiisna?!

Liitäntöjä on monenlaisia, toiset siirtävät dataa, toiset virtaa, toiset valoa. Jotkut liitännät voidaan liittää ylösalaisin ja toisia pitää kääntää vähintään kolme kertaa ennenkuin se liitin menee oikein päin.
Tässä muutama erilainen liitäntä ja asiaa siitä miten ja mihinkä niitä käytetään.

USB (Universal Serial Bus)

USB-logo
USB on 20 vuotta vanha liitintyyppi, jota käytetään edelleen! Se on vuosien varrella saanut monia revisoita ja kehittynyt samaan aikaan muun tietotekniikan kanssa.
Vuosien varrella USB:stä on tullut nopeampi, luotettavampi ja suositeltu johdon maksimipituus on pidentynyt.


USB:tä käytetään nykypäivänä melkein kaikkiin tietokeneen ulkoisiin oheislaitteisiin, esim. Hiiriin, näppäimistöihin, massamuistilaitteisiin, web-kameroihin tai mihin ikinä haluaakaan saada tietokoneensa kytkettyä.
Tällä hetkellä uusin USB:n revisio on USB 3.1, se nostaa USB:n datansiirtonopeuden 10 gigabittiin sekunnissa ja uuden "USB type-C"- liittimen, mikä voidaan liittää kummimka päin vain. "USB type-C"-liitin on suunnilleen saman kokoinen kuin nykyinen USB micro B- liitin, mutta paljon jykevämpi kuin edeltäjänsä minkä käytössä oli vääntymisongelmia.

Vasemmalta oikealle "


  • micro-B"- liitin, 
  • UC-E6 proprietary (ei USB), "
  • mini-B"-liitin, "
  • type-A"-naarasliitin,
  •  "
  • type-A"-liitin,
  • type-B-naarasliitin
  • PCI (Peripheral Component Interconnect)

    Kuvassa kolme 5-voltttista 32-bittistä PCI laajennuspaikkaa.

    PCI on vanha, käytöstä poistunut liitintyyppi jolla liitetään keskusyksikön sisällä olevia oheislaitteita, esim. verkkokortteja, RAID-ohjaimia, äänikortteja...
    Tässä tyypillinen 32-bittinen, 5 V PCI-kortti.
    SCSI-adapteri Adaptecilta

    PCI on vuonna 1992 julkaistu liitinstandardi, joka syrjäytti MCA:n ja EISA:n palvelinympäristöissä heti julkaisun jälkeen. Kotikäytössä PCI ei tullut heti käyttöön ja hitaasi syrjäytti VLB:tä, kunnes vuoden 1994 loppupuolella toisen sukupolven Pentium-tietokoneiden avulla sai itsenä suurmarkkinoille.






    Kommentit

    Tämän blogin suosituimmat tekstit

    Työssäoppiviikko #7 - Pori

    Työssäoppiviikko #5 - Pori